maanantai 29. lokakuuta 2012

Vihreät nuoret vaalivoittoon!

Kunnallisvaalit eivät lopultakaan tuoneet järisyttäviä siirtymiä puoluekentällä. Perussuomalaiset toki nousivat, mutta eivät läheskään eduskuntavaaleja vastaavalla tavalla. Vihreiden valtakunnallinen tulos (8,5%) oli ihan ok, eduskuntavaalien tulokseen verrattuna jopa erittäin ok. Joitain suuria pudotuksia tuli, mutta myös joitain suuria voittoja.

Monissa valtuustoissa Vihreät nuoret painelivat ryminällä sisään. Vihreillä on ollut aiemmin ongelmana, että puolueen kannattaja- ja jäsenkunnan nuoresta iästä huolimatta vaaleilla valitut päätöksentekijät ovat olleet pääsääntöisesti kolmenkympin yläpuolella ja varsinkin nuoret miehet valtuutettuina ovat olleet harvinaisuus. Ehdokkaina on ollut roppakaupalla nuoria, mutta äänet ovat jakautuneet tasaisesti ja valtuustopaikat jääneet vähiin. Tähän tuli nyt monessa kunnassa muutos. Vinolaisia ehdokkaita on valtuutettuina jatkossa 19 ympäri maata ja varavaltuutettuina vielä useampi.

Omassa kaupungissani Turussa valtuustoon valittiin uusina nuorina Saara Ilvessalo, Niina Ratilainen ja Jukka Vornanen. Helsingissä valtuustoon nousi ja Jasmin Hamid sekä Tampereella Hanna Hakko ja Jaakko Mustakallio. Oulussa Janne Hakkarainen ja Espoossa Saara Hyrkkö pääsevät myös aloittamaan valtuustotyön.

Monissa kaupungeissa kuitenkin jäätiin ilman nuoria valtuutettuja, eli tekemistä riittää kyllä. Ja nuori on aina tuleva entinen nuori, joten uudistumista tarvitaan jatkuvasti.

Huomioitavaa uusissa tai jatkavissa nuorissa valtuutetuissa on myös hyvin vahva tausta ViNOssa. Jyväskylän valtuustossa jatkava Paloma Hannonen ja Helsingin valtuustoon noussut Erkki Perälä ovat ViNOn entisiä puheenjohtajia, Tampereen uusi valtuutettu Hakko nykyinen. Kaikilla Turun uusilla nuorilla valtuutetuilla on vahva tausta paikallistason ViNO-toiminnassa.

Tilanteessa, jossa ehdokkaista vain noin kymmenen prosenttia valitaan tietenkin moni joutuu pettymään henkilökohtaiseen tulokseensa. Suomalainen vaali on kuitenkin onneksi puoluevaali ja jokainen ääni on mennyt koko puolueen hyväksi ja arvokas. Jokainen kampanjointitunti, täytetty vaalikone ja jaettu flyeri on auttanut yhteisiä ponnisteluja. Emme kuitenkaan tee tätä henkilökohtaisen menestyksen vuoksi, vaan tehdäksemme maailmasta paremman paikan.

Yleinen äänestysaktiivisuuden lasku sen sijaan on erittäin huono asia. Edustuksellinen demokratia ei jostain syystä houkuttele äänestämään, varsinkaan kunnallisvaaleissa. Syitä tähän on varmasti monia, kuten se, että vajaasta tuhannesta ehdokkaasta on ihan mahdotonta lähteä tekemään järkiperäistä seulontaa ja vaikkapa se, että talvi yllätti autoilijat. Mutta olipa syy mikä tahansa, on sitä syytä selvittää ja seuraavia vaaleja kohti on tehtävä paljon jotta äänestysaktiivisuus saataisiin nousuun.

Tämän lyhyen ja täysin puolueellisen analyysin tuloksena vaalien yksi voittajista on siis ViNO ja myös vinolaisia valtuutettuja saaneet kunnat, jotka ovat nyt saaneet kunnon tuuletuksen moniin valtuustoryhmiin sekä fiksuja ja ahkeria päättäjiä vastaamaan seuraavien neljän vuoden haasteisiin! Puolueelle nuorten nousu lupaa paljon kaivattua nuorennusleikkausta, onhan suuri osa kansanedustajista valittu ensimmäisen kerran 90-luvulla tai aiemmin, eikä eduskuntaryhmään ole kuulunut alle 30-vuotiaita pitkään aikaan.

Kuten Rosa Meriläinen tuoreeltaan kirjoitti Koijärven pesänjakajien blogauksessaan, puolueen onkin syytä ottaa haaste vastaan myös omassa toiminnassaan. Ehkä jo kesän puoluekokouksessa saisimme puheenjohtajistoon nuoren jäsenen?


P.S. Tämä otantani on suurimpiin kaupunkeihin keskittynyt ja muutenkin melko random. Analyyttisempää ja kvantitatiivisempaa otetta koitan vielä tuottaa myöhemmin. Tai sitten joku muu tuottaa, puolueemmehan on pullollaan lahjakkaita tilastonörttejä :)


P.P.S. Oma vaalitulokseni nyt oli mitä oli, mutta suurkiitos niille äänestäjille, joille olin äänen arvoinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti