torstai 16. helmikuuta 2012

Poliittisten nuorisojärjestöjen rahoitus

Poliittisten nuorisojärjestöjen (lista wikipediassa) valtakunnallinen rahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tuista valtakunnallisille nuorisojärjestöille ja nuorisotyön palvelujärjestöille. Poliittiset nuorisojärjestöt jakautuvat kolmeen kategoriaan: nuorisojärjestöt, opiskelijajärjestöt ja varhaisnuorten järjestöt. Tuet vuodesta 2001 alkaen löytyvät OKM:n sivuilta. Koska tiedot ovat hankalasti html-muotoisissa taulukoissa erillisesti vuosi kerrallaan, niin ajattelin kerätä ne yhteen taulukkoon. Taulukko on ladattavissa ja vapaasti käytettävissä täällä. Jätin vuoden 2001 pois taulukosta, koska avustukset jaettiin silloin markkamääräisinä.

Seuraavassa muutamia havainnollistuksia datasta. Olen vertaillut avustuksia ainoastaan suhteessa poliittisten nuorisojärjestöjen saamaan yhteisavustusmäärään sekä koko nuorisojärjestöjen tukimäärään.

Tarkasteluaikana poliittisten nuorisojärjestöjen avustukset ovat nousseet 2,5 miljoonasta eurosta 4,5 miljoonaan euroon kokonaisavustuspotin noustessa 6,9 miljoonasta eurosta 12,8 miljoonaan euroon.

Poliittisten osuus koko avustuspotista on pysynyt lähes samana, vaihdellen 37%:n ja 34,5%:n välillä.




Avustukset euroina järjestöittäin. Väri merkitsee puoluetta, kolmiot nuorisojärjestöä, neliöt opiskelijajärjestöä ja x:t varhaisnuorten järjestöä.


Avustukset prosenttiosuuksina poliittisten saamasta kokonaispotista.


Avustukset prosenttiosuuksina kaikista nuorisojärjestöavustuksista.


Rahamääräiset avustukset poliittisin ryhmittymittäin.


Prosenttiosuudet poliittisten järjestöjen potista poliittisin ryhmittymittäin.


Prosenttiosuudet nuorisojärjestöjen potista poliittisin ryhmittymittäin .



4 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa. Onko lukuja järjestöjen jäsenmäärien kehityksestä ja voisiko noita lukuja verrata siihen?

    VastaaPoista
  2. Ei ainakaan mitenkään helposti internetissä saatavilla. Jossain niiden luulisi olevan, koska jäsenmäärä OKM:lle pitää hakiessa ilmoittaa.

    Sekään ei toki kerro koko totuutta, koska jäseneksi katsomisessa ei ole yhtenäiset standardit. On erikokoisia jäsenmaksuja, tai ei lainkaan jäsenmaksuja. Joissain katsotaan eronneeksi heti seuraavana vuonna mikäli maksun jättää maksamatta, joissain saattaa pysyä jäsenlistoilla vuosia ilman omaa tahdonilmaisua.

    VastaaPoista
  3. Ne jäsenmäärät tosiaan olisivat mielenkiintoiset. Kuten myös tieto siitä, paljonko niissä on "ilmaa".

    Tosin, miksi poliittisia nuorisojärjestöjä itse asiassa edes pitäisi tukea jäsenmäärän suhteessa? Onko tukijärjestelmän tarkoitus edistää demokratiaa sitä kautta, että poliittisiin puolueisiin kasvaa uusia jäseniä, vai onko sen tarkoitus jokin muu? Jos ensimmäistä, miksi tueka itse asiassa ei jaeta puoluetuen tapaan? Jos jälkimmäsitä, niin mikä se tarkoitus on?

    VastaaPoista
  4. Vihreille siis helppo vinkki: perustakaa lastenjärjestö ja nuortenjärjestö. Muuttakaa Vino opiskelijajärjestöksi, koska niiden kategoriassa se selvästi rahanjaossa on.

    VastaaPoista