Kirjoitimme yhdessä ViNOn toisen puheenjohtajan Hanna Hakon kanssa blogikirjoituksen SOPAsta, PIPAsta ja internetin lakosta. Kirjoitus on julkaistu Vihreässä blogissa 18.1. Tänään uutisoitiin opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman tekijänoikeustoimikunnan ehdottavan tiukempaa lainsäädäntöä verkkopiratismia vastaan. Kuten kirjoitimme, "Piratismin vastaisessa taistelussa sivullisten uhrien uhka on jatkuvasti läsnä."
Vapaan maailman reunalla
Yhdysvaltain edustajainhuoneessa ja senaatissa on käsittelyssä lakipari SOPA (Stop Online Piracy Act) ja PIPA (Protect Intellectual Property Act), jotka ovat väitetysti kohdistettu piratismia vastaan. Toteutuessaan lait kuitenkin uhkaisivat vapaata tiedonvälitystä ja koko internetin perustaa. Esitetyssä muodossaan lait vaativat muun muassa sivujen omistajaa valvomaan sivujensa kaikkea sisältöä. Internetsivu voitaisiin sulkea ilman oikeudellista harkintaa, mikäli se linkittää sisältöihin, jotka katsotaan sopimattomiksi.
Internet on vapaan tiedon ja kulttuurin avulla mahdollistanut huikeita, täysin uudenlaisia sovelluksia. Wikipediaa, Youtubea tai muita vastaavia palveluja tuskin olisi, jos liipasinherkät sensuroijat olisivat jo mahdollisia rikkeitä epäillessään sulkeneet kaikki palvelut niiden alkutaipaleella.
Aloitteita ollaan harkitsemassa uudestaan presidentti Obaman kriittisen lausunnon jälkeen. Ne eivät kuitenkaan ole yksittäistapauksia. Piratismin vastaisessa taistelussa sivullisten uhrien uhka on jatkuvasti läsnä. Tuli uhka sitten Euroopan maatalousministerien hyväksymän ACTA-sopimuksen tai Suomen tuomioistuinten Elisa-operaattoria velvoittavien sensuurivastuiden muodossa, on se otettava vakavasti ja torjuttava.
Nettipolitiikka on kansainvälistä politiikkaa. Se, mitä Yhdysvalloissa ja muissa maissa päätetään, heijastuu myös toisaalle, sillä netinkäyttö ei katso valtioiden rajoja. Tämän vuoksi myös Suomen olisi syytä olla nyt hereillä ja käyttää ulkopoliittista painoarvoaan avoimen tietoyhteiskunnan puolustamiseksi globaalisti.
Kulttuurintuottajien mahdollisuuksia tulla toimeen työllään on edistettävä, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Vapaa tieto ja vapaa internet kuuluvat vapaaseen yhteiskuntaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti